Spring in het diepe!

Een inkomen is iets waar je niet aan ontkomt. Je hebt het nodig om aan je levensbehoefte te voorzien, om voor jezelf te zorgen en om je gezin te onderhouden. Vaak wordt werken gezien als een moetje, iets wat niet echt leuk is, maar er nou eenmaal bij hoort.

Wat als ik je zeg, dat je zelfs van je werk iets leuks kan maken. Waar je juist energie van krijgt en waar je zelf invloed op kan hebben? Invloed op hoeveel je verdiend, wat je werktijden zijn en hoe je het met je thuis situatie combineert.

Al deze dingen zijn mogelijk op het moment dat je een eigen onderneming start. Voor deze blog praat ik met Didi, moeder van drie kinderen en eigenaresse van twee ondernemingen die ze zelf heeft opgebouwd.

‘Vroeger was ik nooit echt een ster in school. Ik ben van de havo naar de mavo gegaan en uiteindelijk een diploma gehaald. In mijn jongeren jaren werd er weleens afgevraagd wat er nou van mij terecht zou komen. Zelf wist ik het toen eigenlijk ook niet. Na verschillende baantjes kwam ik uiteindelijk terecht in de recruitment sector.

Ik was toen (en nog steeds) ontzettend gedreven op mijn werk en gaf 300%. Ik nam taken op me en kreeg behoorlijk wat aanzien op mijn werk. Maar wat ik niet kreeg was financiële waardering of invloed op mijn baan. Ik was continu bezig om het bedrijf van werkgever beter te maken, zonder dat ik daar echt voor beloond werd. Ook merkte ik op dat het bij mijn werkgever vooral om kwantiteit over kwaliteit ging. Mijn ideeën over het opbouwen van relaties met klanten, het werken vanuit je gevoel en emotie sloten totaal niet aan en werden ook niet gewaardeerd.

Doordat ik steeds vaker mijzelf tegenkwam en steeds minder plezier ervaarde in de elf jaar dat ik in deze sector heb gewerkt, besloot ik om zelf een onderneming te starten. Het was niet makkelijk om mijn vaste baan op te zeggen en in het diepe te springen, maar mijn gevoel werd steeds duidelijker; ik wil het anders doen!

 

Ik had geen ervaring met het opzetten van een bedrijf, maar wel ontzettend veel motivatie om de stap te nemen. Ik voelde dat het anders moest en dat mijn ideeën tot uiting gebracht moesten worden. Na mijn zwangerschapsverlof van ons tweede kindje heb ik de stap genomen om ervoor te gaan. Omdat ik wel een bepaalde mate van zekerheid wilde, heb ik een aantal dingen voorbereid.

 

  1. Sparen, ik heb ervoor gezorgd dat ik een goede buffer had opgebouwd en heb onze financiële situatie goed bekeken. Ik wist precies wat ik nodig had om rond te komen, wat trouwens een stuk minder was dan ik had gedacht.

 

  1. Met internet en de juiste mindset kom je echt heel ver. Voor alles waar je maar vragen over hebt kan je een filmpje, artikel of informatie over vinden. Er is totaal geen reden waarom je met al deze beschikbare informatie niet zelf een bedrijf zou kunnen beginnen. Je dromen lijken misschien onbereikbaar, maar als jij gaat denken in mogelijkheden zul je zien dat alles dichterbij is dan je denkt. Maak je doelen in het begin wat kleiner, in plaats van honderd klanten, ga je eerst voor vijf. In plaats van het beheren van drie social media platformen, begin je met één. Steeds als je een onderdeel onder de knie hebt of doel bereikt hebt, ga je weer een stapje verder.

 

  1. Lees, volg en zoek mensen die je inspireren. Er zijn zoveel vrouwen die de stap hebben genomen om zelf een bedrijf te beginnen en daar vervolgens een droomleven mee hebben opgebouwd. Door continu jezelf te omringen met motivatie, kan je zelf ook makkelijker die stap nemen en in jezelf geloven.

 

Natuurlijk is het hebben van een bedrijf ook hard werken, maar al het harde werken wat je normaal voor je werkgever doet, is nu voor jezelf. Zolang jij iets opzet waar je zelf enthousiast van wordt, voelt het niet als werken, maar als investeren in je eigen leven en ontwikkeling.’

Didi wil iedere vrouw meegeven dat ook als je geen hoge opleiding hebt gehad of geen ervaring hebt als ondernemer, je toch een succesvol bedrijf kan starten. Ze is zelf het levende voorbeeld dat het wél kan.

Haar advies aan iedereen die dit leest: ‘Als je een droom hebt, ben je het aan jezelf verplicht om ervoor te gaan. Spring in het diepe, er is áltijd een manier om jouw doelen te bereiken. Alles wat je wilt bereiken is mogelijk! Als je toegang hebt tot een computer en internet staat de wereld letterlijk aan je voeten. ‘

Ben je benieuwd naar de bedrijven van Didi? Bekijk dan deze links:

www.larockwerkt.nl  www.tedenfred.nl

 

 

 

Wveen.com - William van veen