Moeder en ondernemer zijn, kan dat beide tegelijk?  Dat klinkt misschien als een utopie, maar wat als ik je zeg dat juist het ondernemerschap kan bijdragen om de beste moeder voor jouw kinderen te zijn?

Zelf ben ik begonnen met mijn onderneming toen ik net bevallen was van mijn tweede kind. Ik wilde een inkomen genereren en toch altijd bij mijn kinderen kunnen zijn. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar als jij een balans kan vinden tussen het moederschap en je onderneming is dat, naar mijn mening, het beste wat je kan overkomen.

Met Chantal Schram, coach voor moeders met een business, praat ik over het creëren van de balans tussen ondernemen en je gezin.

Het ondernemerschap geeft ontzettend veel vrijheid en voordelen, maar als je onderneming teveel tijd en energie gaat kosten, kan het ook tegen je gaan werken. De achtergrond van Chantal ligt in de journalistiek. Na een aantal jaar in loondienst te hebben  gewerkt, besloot ze om haar eigen pad te kiezen een zelf ondernemer te worden. Ze start een succesvolle reisblog en begon samen met een vriendin een PR Bureau (die ze inmiddels zelfs hebben kunnen verkopen).

Bijna twee jaar geleden is haar zoontje geboren en begon de uitdaging om het moederschap te combineren met het ondernemerschap. Waar veel vrouwen juist de negatieve kanten zien, zag Chantal juist de voordelen. ‘Het is heerlijk om te ondernemen en tegelijk moeder te zijn. Je kan je eigen tijden bepalen, je kan er altijd zijn voor je kind en je hebt geen stress van het halen/brengen/oppas regelen en alles wat daarbij komt kijken.’

Na het verkopen van haar tweede bedrijf, richt ze haar coaching praktijk op. De eerste coaching trajecten van Chantal waren gericht op vrouwen die willen overstappen van loondienst naar het ondernemerschap. Juist omdat het ondernemerschap haar zoveel moois heeft gebracht, wilde ze deze passie ook doorgeven aan haar klanten. De deelnemers van haar trajecten bloeiden op en begonnen zelfverzekerd aan hun eigen reis als ondernemer. Net als haar klanten groeide ook Chantal steeds meer in haar ontwikkeling, coaching en eigen onderneming waardoor haar aanbod nu ook weer een stap heeft gemaakt.

‘Steeds meer merk ik dat het opstarten van een onderneming niet meer het probleem is bij mij klanten. Juist de uitdagingen van het combineren van een groeiend bedrijf in combinatie met hun gezin en privé leven komt steeds vaker terug. Mijn klanten zijn continu bezig met hun bedrijf, ook als ze niet aan het werk zijn. Ze vergeten zichzelf en ontwikkelen steeds meer stress in plaats van plezier rondom hun onderneming. Mijn trajecten zijn nu dus aangepast en focussen zich op het vinden van die balans.

Ik ben ervan overtuigd dat je één ding tegelijk moet doen en dan ook gelijk goed. Het is moeilijk om met focus een mail te schrijven als je ondertussen aan het koken bent. Het runnen van je bedrijf en het zorgen voor je kinderen kan je alleen goed doen, als je eerst goed voor jezelf zorgt. Als jij de juiste balans hebt gevonden tussen zelfzorg en die van je gezin en bedrijf, kan je echt alles bereiken wat je maar wilt.’

Veel vrouwen voelen de druk om alles om hun heen goed te doen en laten zich (onbewust) te veel leiden door de invloed van anderen. Dit geldt voor ondernemen, zorgen voor hun gezin, het bijhouden van het huishouden en alle andere aspecten van hun leven. Door die druk vergeten ze om te denken aan hun eigen zorg. De grootste valkuil van alles goed willen doen, is het niet zorgen voor jezelf. Juist als moeder moet jij je kinderen laten zien hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen en jezelf net zoveel liefde geven als de mensen om je heen.

Wanneer je merkt dat je vaak moe bent, continu met je werk bezig bent en veel stress ervaart om alles te regelen en bij elkaar te houden,  is dit een gouden tip van Chantal die je nu al  kan inzetten om meer regelmaat en balans te creëren.

‘Neem aan het begin van elke dag minimaal een kwartier alleen voor jezelf, dit kan bijvoorbeeld voordat je kinderen wakker worden. Dit moment geeft jou een kans om zelf eerst op te starten. Ga even lezen, een warme koffie drinken, yoga doen of wat het dan ook is wat jij echt voor jezelf doet. Door zelf innerlijke rust te pakken, ontlaad je jezelf van de stress van de vorige dag en begin je met de juiste mindset aan de komende dag’

Wil je hulp bij het vinden van jouw balans? Luister naar de podcast van Chantal of je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen via haar website of Instagram. Je kan dan vrijblijvend kijken of haar traject wat voor je is en wat je kan doen om jouw ultieme balans te vinden in alle elementen van je leven.

 

Wveen.com - William van veen