Mag ik even alleen zijn? Die gedachte gaat dagelijks door me heen. Wat een ellende is dat toch, je kan geen minuut alleen op de wc zitten zonder dat je kinderen je weten te vinden en zelfs je zo goed verstopte reep lievelings chocolade is al gevonden en opgegeten voordat je tijd hebt om te gaan snoepen.

Voordat ik kinderen had was ik al graag alleen. Heerlijk om met niemand om mee heen mijn eigen ding te doen en te genieten van de stilte of juist mijn lievelingsliedjes op standje 100. Zingend en dansend door mijn kleine appartementje heen alsof ik de enige op de wereld was. Vaak denk ik terug aan die tijd en droom ik een beetje weg, zo gek om te beseffen dat ik nu alweer 6 jaar mama ben en bijna 8 jaar getrouwd. Ik lijk wel volwassen 😉

Het leven als mama

Nu dat mijn leven zo veranderd is, zijn momenten alleen maar moeilijk te bemachtigen. Mijn brein werkt dan ook niet echt mee want als het zover is, ga ik vaak toch alvast wat dingen doen die weer met mijn gezin of onderneming te maken hebben.

De laatste tijd merk ik dat de dagen steeds sneller gaan en ik eigenlijk geen idee meer heb wat ik nou eigenlijk gedaan heb en waarom. Begrijp me niet verkeerd, ik ben superblij met mijn leven en zie dat mijn kinderen het goed doen, mijn onderneming loopt als een trein en mijn man klaagt niet, dus al die boxen zijn afgevinkt. Maar als ik dan ga nadenken wanneer de laatste keer is dat ik iets gedaan heb helemaal voor mij alleen, dan ben ik even stil.

Sinds dat besef heb ik mij voorgenomen om mijzelf meer een prioriteit te maken, maar dan wel zonder schuldgevoel. Een weekend alleen weg gaat (nog) te ver, maar ik heb een aantal activiteiten en dingen gevonden die mij het gevoel geven echt even te ontspannen, alleen voor mij!

Het wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat mijn top 3 dingen die ik graag alleen doe ook voor jou gelden. Het zorgt er hopelijk wel voor om zelf na te denken welke 3 simpele dingen jij kan doen om je weer even volledig te laten ontspannen.

  1. Douchen met muziek: Dit is dus echt mega simpel, maar voor mij echt een uitkomst. Ik heb een douche speaker die ik ook kan aansluiten op mijn eigen muzieklijst op mijn telefoon. Dat ding is echt geweldig! Al mijn favoriete nummers van back in the day staan erin. Van mijn beste feel good nummers tot dat ene nummer die ik altijd draaide als mijn scharrel er was. En bij ieder nummer hoort een herinnering. Dag functioneel douchen en hallo trip down memory lane. Je moet me eens los zien gaan onder de douche! De kids zijn dan op school of aan het spelen met papa zodat ik echt helemaal mijn eigen ding kan doen.

 

  1. Alleen carpaccio eten: Ook weer zoiets simpels maar waar ik echt van kan genieten, gewoon eten zonder dat iemand om hapjes vraagt. Zonder dat ik moet letten op vieze snoeten of mijn plek moet delen. Ik maak mijn bord extra mooi op, alá restaurant Carlijn, en geniet van elke hap. Dus niet schrokken of proberen het naar binnen te werken voordat iemand me voor is, maar helemaal alleen lunchen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 

  1. Professionele Massage. Hier heb ik wel wat meer tijd voor nodig, maar dit vind ik zo heerlijk. Anderhalf uur gewoon liggen en niks doen. Het liefst een beetje stevig zodat je echt voelt dat het wat doet en alle spanning uit mijn lichaam laten masseren. Nu ik dit typ bedenk ik mij dat het echt al meer dan een jaar geleden is dat ik een massage heb gehad, dus die ga ik straks gelijk boeken!

 

Wees bewust van de momenten die je voor jezelf hebt, al zijn ze soms nog ze klein! Het kan het verschil maken tussen meegaan in de sleur of jezelf steeds beter en lekkerder voelen. Juist omdat alleen tijd zo kostbaar is, vind ik dat je er helemaal in op moet gaan. Hoe meer je erachter gaat komen wat jou weer even terugbrengt naar momenten dat jij genoot voordat je een gezin had, hoe beter je die ook kan gaan plannen.

Blok je vrije tijd in je agenda zoals je de zwemles van je kind blokt of die belangrijke afspraak voor je werk. Als je weet dat je die afspraak hebt, zou het nog niet in je opkomen dat af te zeggen voor iets anders. Die prioriteit kan je ook aan jezelf gaan geven. Dat hoeft echt niet gelijk een halve dag te zijn, maar begin eens met een half uurtje en bouw het op.  Ik weet zeker dat het jou, net als bij mij, een verschil gaat maken in hoe jij je voelt en hoe je over jezelf gaat denken.

Vaak denken wij moeders dat ons geluk alleen af te meten is door het geluk van je gezin of je prestaties op je werk. Ondanks dat dat ook een heel belangrijk deel van je leven is om op orde te hebben, het is niet het enige deel. Door je focus alleen daar op te leggen, vergeet je jezelf. Dat is nou juist zo gevaarlijk. Als je kinderen groot zijn en je zorg niet constant meer nodig hebben of je werk even niet zo lekker zou lopen, waar meet je dan je eigen geluk aan af? Zorg dat je jouw waardering ook uit jezelf haalt. Dat jij weet dat je het goed doet, dat jij weet dat jij een mooi persoon bent en dat jij zelf in de hand hebt hoe jij je voelt. Juist die momentje voor jezelf gaan daaraan bijdragen.

Laat je me weten wat jou ultieme geluksmomenten zijn?

Wveen.com - William van veen