Wat vinden wij moeders het toch moeilijk! We willen zorgen, gezien worden, gewaardeerd worden, zelfs als dit ten koste gaat van onszelf. Zolang iedereen maar happy is, geeft het niet als we er zelf iets bij inschieten, dat komt later wel. Om er vervolgens steeds weer achter te komen dat later niet bestaat. Want de volgende taak staat alweer klaar om opgepakt te worden.

Een vraag die ik vraag krijg als ik over zelfliefde praat is of alleen maar denken aan jezelf niet ontzettend egoïstisch is. Ik antwoord dan: ‘Yes, alleen maar denken aan jezelf ten koste van een ander is inderdaad egoïstisch. Zelfliefde is daar het tegenovergestelde van.’ Vaak krijg ik dan hele verbaasde gezichten die niet echt kunnen bevatten wat ik zeg. Daarom deze blog, om voor alle moeders nu voor eens en altijd duidelijk te vertellen wat zelfliefde nou precies inhoud en waarom het juist egoïstisch is om níet aan jezelf te denken.

Zelfliefde is je grenzen aangeven, je emoties uiten en zelfverzekerd achter alle keuzes staan die je maakt. Als je in je jongere leven niet heb geleerd om deze dingen te doen, zal je dat in je volwassen leven steeds meer gaan merken. Je neemt teveel taken op je, je wilt constant een ander tevreden houden, je durft niet aan te geven hoe je je voelt, bang om dan veroordeeld te worden door de mensen om je heen. In de kern voel jij je niet belangrijk genoeg en niet goed genoeg om gehoord te worden. Je haalt je eigenwaarde uit praktische taken die je kan afvinken.

Je zegt dan tegen jezelf: Ik ben een goede moeder want; ik heb vandaag de was gedaan, eten gekookt, de buurvrouw geholpen, op mijn nichtjes gepast, mijn man ontlast, het huis perfect schoon gehouden, ook nog huiswerk gedaan voor die cursus die ik heb opgepakt, de hond uitgelaten, gesport en zo kan het lijstje oneindig doorgaan. Dat zijn allemaal korte shots van bevestiging voor jezelf dat je het goed doet. Stiekem haal je er geen geluk uit, vraag je je af waar je mee bezig bent en aan het einde van de dag lig je in bed jezelf af te vragen: wat heb ik nou precies gedaan? Was het misschien niet genoeg? Moet ik meer doen om me wel gelukkig te voelen? En zo begint de volgende dag de cirkel weer opnieuw, maar dan met nóg een extra taak erbij.

Zie je al een beetje waar ik naartoe wil? Die stem in je hoofd die zegt dat jij niet goed genoeg bent, laat je overuren draaien. Om echt rust, zelfliefde en geluk te ervaren zal je die stem moeten confronteren. Opzoeken waar de kern ligt van jouw pijn. Als jij het inzicht krijgt wat jouw vicieuze cirkel in stand houd, begint jouw reis naar oprechte liefde en geluk.

Zodat jij jouw pijn niet doorgeeft aan je kinderen. Zodat jij ze wél kan leren hun grenzen op tijd aan te geven, hun emoties te uiten en zelfverzekerd hun keuzes te maken. Het maakt niet uit wat een ander van ze vind, want jij staat altijd voor ze klaar met onvoorwaardelijke liefde. En dat voelen ze!

Ben jij er al klaar voor om jouw reis naar liefde en geluk te beginnen? Ik sta voor je klaar met open armen en onvoorwaardelijk liefde.

Wveen.com - William van veen