Hoe kan je je baby door laten slapen? Die vraag wordt verreweg het meeste gevraagd door ouders. Was er maar een gouden regel of garantie dat je dat altijd voor elkaar kon krijgen. Toch zijn er wel tips en tricks die je kan gebruiken om jouw baby, peuter, kleuter vaker of langer door te laten slapen.
Natuurlijk is ieder kind anders en zullen er altijd nachten tussen zitten dat het beter of slechter gaat, maar met deze tricks hebben wij het voor elkaar gekregen dat alle drie onze kinderen (6 maanden, 4 jaar en 6 jaar) goed doorslapen. Het heeft ook te maken met hoe de baby overdag gaat slapen. Probeer ze dus juist niet langer wakker te houden om ze ’s nachts beter te laten slapen. Hoe beter ze overdag leren slapen, hoe beter het in de nacht zal gaan.
Houd er rekening mee dat dit de manier is waarop wij het doen, dat betekent dus niet dat het de enige manier is of dat het op bepaalde regels gebaseerd is. Dit werkt voor ons en ik hoop ook voor jullie!
-
Slapen in hun eigen bed of kamer.
Veel mensen twijfelen of ze hun baby op hun eigen kamer moeten leggen of bij de ouders. Zelf kan ik heel slecht slapen als er een baby of kind naast me ligt. Ik word dan overal wakker van en zelfs als ze slapen blijf ik oplettend. Wanneer je je baby op een eigen kamer legt is voor iedereen anders. Voor ons hebben we met 6 weken onze kinderen naar hun eigen kamer gedaan. De baby sliep veel beter op hun eigen kamer, dan naast ons bed. Als we in de nacht een fles moesten geven deden we dat ook op hun kamer en daarna weer gelijk terug naar het eigen bed. Als ze nog zo klein zijn is het makkelijker om ze te laten wennen aan hun bed dan op latere leeftijd, dus wat ons betreft kon dat niet snel genoeg gebeuren. Na een aantal maanden hebben ze in principe ‘s nachts ook geen voeding meer nodig. Je kan dan de baby laten doorslapen zonder voeding. Als ze dan wakker werden in de nacht, gaven we dat ook niet. We proberen ze dan te kalmeren door rond te lopen of opnieuw in te stoppen. Dus niet kalmeren met een fles. Natuurlijk zal dit even doorzetten zijn, maar hoe vroeger je een bepaalde routine aanleert, hoe sneller ze het oppakken.
-
Slaap Routine.
Onze kindjes hebben altijd hetzelfde ritueel als ze naar bed gaan, al vanaf baby. Toen ze baby waren lieten we ze op de dag ook in hun eigen kamer slapen, maar met de gordijnen open. In de nacht sliepen ze in het donker, vaak ook met een andere slaapzak of inbakerdoek. Wij gebruiken de slaapzak van HEMA, die heeft afritsbare mouwen en een lange slab die je kan instoppen. Je kan dan bijvoorbeeld overdag zonder mouwen en in de nacht met mouwen doen zodat ze nog beter merken dat het de nacht slaap is. Je kan ook denken aan baby slaap muziek die je alleen in de nacht gebruikt. Slapen in de box of slapen met een speen heeft voor ons nooit gewerkt.
Zo weet de kleine wanneer het een nacht slaap is en wanneer het een dutje is. Wij deden ook altijd de vitamine geven voordat ze gingen slapen, zodat ze ook daaraan herkenden dat het een nachtslaap is. Later komt hier natuurlijk ook tanden poetsen, gezicht wassen en naar de wc gaan bij. We zijn ook altijd best wel strikt op tijd. Overdag mag de kleine slapen wanneer die wil, maar in de avond is het altijd dezelfde tijd. Nu met 6 maanden krijgt ze om 21u de laatste fles en slaapt ze door tot gemiddeld 7uur. Als we merken dat dit een paar weken goed gaat, doen we een kwartier eerder de laatste fles geven. Zo bouwen we af tot ze rond 10 maanden om 20u naar bed kan gaan samen met haar broer en zus. De oudste kinderen slapen nooit gelijk om 20u, maar ze weten inmiddels dat ze wel boven moeten blijven. Ze mogen nog even spelen op hun kamer, maar zonder licht aan en zeker niet naar beneden komen. Ze vallen dan vanzelf in slaap als het voor hun goed voelt. Als peuter slaapt ze soms pas laat. Dat is op zich niet erg, ze kunnen zelf aanvoelen wanneer ze gaan slapen. Zorg wel dat er geen tablet of tv is die ze uit hun slaap kan houden, knuffels of boekjes in bed doen we wel.
-
Volhouden
Al deze dingen gingen natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar het heeft wel geholpen dat we er al van jongs af aan mee zijn begonnen. We hebben in het slaapritme ook nooit toegegeven. Hoeveel er ook gehuild werd, hoeveel nachten we eerst wakker hebben gelegen, uiteindelijk valt het kwartje en kan jij zelf ook echt slapen. We hebben ze niet mee in bed genomen, we hebben ze niet langer op laten blijven en niet het gevoel gegeven dat ze beloond werden voor het wakker blijven of vervelend doen. Als je dit vanaf baby af aan kan volhouden bij je kleintje pakken ze dit sneller op dan je denkt, maar ook als ze al wat ouder zijn is het echt een kwestie van volhouden. Het scheelde ook dat wij met twee ouders thuis zijn en elkaar konden afwisselen. Als je alleenstaande ouder bent is het nog pittiger, maar probeer dan ook vol te houden! Uiteindelijk heb je er zelf zoveel plezier van.
-
Maak het leuk!
Deze laatste tip is voor ons ook heel handig geweest. Voor het slapen gaan een verhaaltje lezen, nog even een dikke knuffel en een kus. Een beetje gek doen met tanden poetsen en grapjes maken tussendoor. Ze hebben op een gegeven moment ook zelf een nachtlampje uitgezocht die aan mag als ze naar bed gaan. Deze schattige van Sleepy Friends hebben ook verschillende kleurtjes, dus kunnen iedere nacht zelfs hun eigen kleurtje kiezen. Heel duidelijk zeggen, we gaan nu een verhaaltje doen en daarna slapen. Laat ze dat ook bevestigen. Ook al hebben ze geen zin, leg ze uit waarom het toch gaat gebeuren en leid ze af met de leuke dingen die je bijvoorbeeld morgen gaat doen of die je die dag gedaan hebt. Geef ze geen kans om te blijven hangen in slaap drama en blijf dezelfde dingen herhalen.
Ook wij hebben af en toe nog nachten dat ze totaal geen zin hebben en bovenaan de trap staan roepen. Dit zal waarschijnlijk nooit helemaal weg gaan, maar 9 van de 10 keer slapen ze supergoed en mogen we heel blij zijn dat ze zo goed kunnen slapen. Uiteindelijk is het niet alleen fijn voor ons, maar ook voor de kinderen zelf. Ze krijgen genoeg rust, kunnen hun dag verwerken en weten precies waar ze aan toe zijn. Hoe gek of druk de dag ook zal lopen, ze weten dat ze ‘s nachts gewoon lekker kunnen slapen en bij kunnen komen. Hielpen deze tips voor jou? Laat het me weten, ik ben heel erg benieuwd! Laat ook zeker jouw tips achter als je die wilt delen.
Hier eigenlijk hetzelfde gedaan. Goede nachten dus ook hier. Die tip van 15 min eerder de laatste fles vind ik wel een goede om naar een eerdere laatste fles toe te werken! 😁
Wat fijn zeg! Supergoed dat je zelf dan ook aan je rust komt. Bedankt voor je reactie lieverd!
Wat een fijne tips, Carlijn! Gelukkig is die tijd bij ons al even voorbij. Maar ik vond het ook altijd goed werken om ze in de ochtend ook altijd op hetzelfde tijdstip wakker te maken. Voor de eerste voeding. Ook als ze nog diep lagen te slapen. Om 7u altijd wakker. Dan krijg je het snelst ritme. Ook al is het heeeeel verleidelijk ze nog even door te laten tukken. Maar het is net als bij een jetlag. Dat corrigeer je ook het snelst door je eettijden zsm te normaliseren.
Wat een goeie tip ook! Bedankt:)