Eerst de wereld dan ik

Eerst de wereld en dan kom ik. Steeds meer ben ik mij ervan bewust dat de vrouwen om me heen, de vrouwen met wie ik werk en de vrouwen die ik tegenkom hun geluk niet baseren op henzelf.

Hun geluk laten ze afhangen van het geluk van de mensen om hun heen en hun prestaties in het leven. Want als het op je werk goed gaat en je familie blij is, wat maakt het dan uit dat het soms iets minder met jezelf gaat? Een beetje vermoeidheid of slaaptekort is met een pilletje zo op te lossen en dan hoef je ook niet meer te luisteren naar de signalen die je lichaam aangeeft.

De gedachte van veel vrouwen is: als het goed gaat met mijn kinderen, gaat het goed met mij. Als mijn partner tevreden is, ben ik dat ook. Als mijn baas trots op me is, ben ik ook trots op mezelf. Het gevolg hiervan is dat je jezelf steeds meer gaat wegcijferen en je steeds meer moeite gaat doen om al die externe factoren steeds meer op te pakken ten koste van jezelf. Als er dan een moment komt dat je even geen zorg hebt voor je kinderen of je partner of geen taken krijgt vanuit je baas of onderneming, wie ben je dan?

Het is confronterend om daar stil te staan, dus vervallen we snel weer in die verzorgende en ego strelende rol. Wat kan ik nog meer doen voor mijn gezin om hen nog blijer te maken, wat kan ik nog meer doen voor mijn baas of bedrijf zodat ik daar mijn eigenwaarde weer mee omhoog kan halen?

Samen met Kirsten Nelis, Burn-out & leiderschapscoach, heb ik het over dit onderwerp en hoe belangrijk het is om naar je eigen lichaam en intuïtie te luisteren. Want pas als jij voor jezelf zorgt, kan jij het beste voor anderen zorgen.

Kirsten komt oorspronkelijk uit het bedrijfsleven. ‘Ik werkte in een echte mannencultuur, de harde kant van het bedrijfsleven. Ik was goed in mijn werk en dat werd ook door mijn collega’s gewaardeerd. Ik pakte alles aan en er begon steeds meer druk op mij en mijn functie te staan. Jarenlang heb ik toegestaan hoe die druk is opgebouwd. Ook nadat mijn lichaam begon aan te geven dat er iets aan de hand was, drukte ik dat weg en ging ik maar door. Uiteindelijk drukte mijn lijf de stopknop in en moest ik op zoek naar hulp. De diagnose burn-out was toen nog niet vastgesteld en ik heb veel gezocht naar de juiste hulp voor mij. Door zelf van alles te proberen en verschillende trajecten te volgen heb ik uiteindelijk de juiste sleutels verzameld en mijzelf kunnen helpen.’

Vanuit haar eigen afgelegde weg en het herstel van haar burn-out heeft Kirsten haar eigen traject en theorie ontwikkeld over dit onderwerp. Vanuit haar eigen ervaring helpt ze haar coachee’s om naar de kern te gaan van de burn-out om zo erachter te komen hoe ze het beste geholpen kunnen worden.

Kirsten gebruikt graag de emmer metafoor: ‘Het ontstaan van een burn-out gaat heel geleidelijk. Je kan het zien als een enorme emmer. Die emmer bevat een vaste laag met onverwerkte emoties uit het verleden. Vanuit onze jeugd worden we vaak aangeleerd bepaalde trauma’s of emoties niet te verwerken, maar op te slaan.‘

Als je leven zich verder verloopt blijft die emmer zich opvullen. Met onverwerkte emoties, trauma, dingen die je eigenlijk niet leuk vind en zelfs de kleinste irritaties worden er in opgeslagen. Er komt een punt dat de emmer vol zit en op dat moment begint je lijf te protesteren. De manier waarop kan bij iedereen anders zijn. Slaaptekort, licht geraakt, zwaar emotioneel en/of piekeren. Je kan je gevoel niet meer wegstoppen en wordt door alles getriggerd.

Er zijn een aantal kenmerken om te bepalen of jij dan wel of niet in een burn-out aan het raken bent. Kirsten heeft hier een test voor ontwikkeld. Via www.burnout-test.nl kan jij zelf op een laagdrempelige manier een indicatie krijgen van jouw situatie.

Het traject van Kirsten om de burn-out op de juiste manier aan te pakken om uiteindelijk te kunnen herstellen gaat in vier fases.

  1. Rust in je hoofd en lijf creeëren, plek maken voor rust, ontspanning en structuur.
  2. Het verwerken en omgaan met (oude) emoties
  3. Doorbreken van oude patronen en omgaan met gedachtes die hebben geleid tot de burn-out.
  4. Visievorming: waarvoor ben ik hier? En hoe kan ik doen waar ik wel gelukkig van word?

‘Op naar rust, energie en een leven waar je van binnen blij van wordt.’

Een burn-out wordt opgebouwd door een lange periode van niet luisteren naar je lichaam en je eigen intuïtie. Bij alles wat je doet in het leven heb jij zelf de regie. Zelfs als je vastraakt in een web van verplichtingen en verkeerde keuzes, kan JIJ hier verandering in brengen. Je lichaam en intuïtie vertellen jou wanneer een situatie wel of niet goed voor je is, het is de kunst om dat stemmetje van jouw intuïtie (wat vaak al is weggestopt door je verstand) weer echt te gaan voelen en ervaren.

Luister naar wat je lichaam je vertelt, stop dat stemmetje niet weg. Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen of weet je niet waar je moet beginnen? Begin eens met schrijven, schrijf eerlijk naar jezelf waar je tegenaan loopt. Waar zitten de spanningen, wat ervaar je écht als je de dag doorloopt. Bewustzijn is de eerste stap naar herstel en veranderingen. En dat bewustzijn gaat jouw helpen om uiteindelijk te kiezen voor een leven die je leeft voor jou. En dit hoef je niet alleen te doen. Sterker nog, proberen alles zelf te doen, zorgt vaak alleen nog meer voor meer stress én een langere hersteltijd dan nodig is.

Jouw omgeving, je kinderen, je partner, je werk zullen dan een nog betere versie van jezelf krijgen, waardoor je alleen maar beter en met meer betekenis voor hen kan zorgen.

Wil je meer weten over Kirsten, haar methodes en werkwijze? Volg haar op haar instagram, of bezoek haar website.

Wveen.com - William van veen