De zomervakantie blues komen eraan! Het is natuurlijk superleuk dat je dan meer tijd met je kids kan doorbrengen, maar het nadeel is wel dat je dus meer tijd met je kids moet doorbrengen (grapje).

Als werkende moeder kost het behoorlijk wat planning en voorbereiding om dat allemaal soepel te laten verlopen. Zeker als je zoals ik je onderneming vanuit huis runt. Het heeft me wat jaartjes uitproberen gekost, maar nu kan ik de vakanties best goed combineren met mijn werk.

In deze blog vertel ik je mijn 3 gouden tips om je werk met je kinderen te combineren zodat iedereen heerlijk kan genieten tijden de vakantie periodes. Ik heb drie kinderen van 5 maanden, 4 en 6 jaar. Deze tips zijn vooral voor de oudste kinderen. De baby moet ik sowieso elke dag al combineren met mijn werk, dat is weer een heel ander verhaal. Daar zie je vanzelf de blog over verschijnen.

PLANNEN

1: PLANNEN! Ja ja daar heb je m weer, plannen kan soms wat werk en tijd kosten, maar als je eenmaal een goed schema hebt is dat onbetaalbaar. Weet je wat ik altijd zo fascinerend vind? Alle werk gerelateerde taken worden vaak supergoed gepland, maar vrije tijd echt totaal niet, waardoor dat er vaak bij inschiet. Mijn eerste gouden tip, plan je vrije tijd in! Ik heb zelf een planbord die mij overzicht geeft, en aan het einde van een week maak ik de planning voor de week erop.  Het fijne daarvan is dat je verschillende vakjes per dag hebt zodat je nog overzichtelijker kan indelen. Er komt nog een hele blog over mijn indeling – systeem, maar zal het even in een notendop uitleggen.

Het eerste wat je doet is alle vrije tijd wegblokken, tijd om te eten met elkaar (ontbijt, lunch, avondeten) en de tijd die je NIET aan je werk gaat besteden. Daaromheen plan je vervolgens je werktijd in. Hou er natuurlijk wel altijd rekening mee dat je minder kan doen dan dat je normaal doet, en ik doe niet meer dan 1,5 a 2 uur achter elkaar. Het blijft natuurlijk vakantie dus er mag genoeg speling inzitten, maar het is fijn als zowel jij als de kinderen weten, deze tijden gaat mama even werken en zo laat ben ik weer bij je terug.

ACTIVITEITEN MET KINDEREN

2: VIEZE ACTIVITEITEN. Mijn kinderen kunnen dus niet spelen zonder alles om zich heen vies te maken. Daarom zijn er een aantal dingen die ze mogen doen waar ze helemaal los kunnen gaan. Zoals met raamverf. Wij hebben een schuifpui naar de tuin toe, als het mooi weer is zet ik ze aan de buitenkant van de schuifpui met een paar potjes raamverf en dan mogen ze los gaan! Het is supermakkelijk om weg te halen en ze kunnen dit lekker helemaal alleen doen zonder dat je steeds ernaast hoeft te staan. Ideaal om in te zetten als jij even achter de laptop kruipt. Het levert trouwens ook nog eens superleuke foto’s op. Het schoonmaak werk achteraf hoort erbij, maar dat is het meer dan waard als ze daardoor zichzelf een tijd lang kunnen vermaken.

Kunnen ze niet naar buiten? Mijn kinderen (4 en 6 jaar) gaan altijd goed op taakjes, als ik ze een klusje geef die ze helemaal alleen mogen doen worden ze helemaal blij. Het leukste klusje wat ik ze kan geven is de afwas doen. Natuurlijk niet mijn mooiste porselein (heb ik trouwens ook niet), maar laat ze een sopje maken, pak al je plastic spul bij elkaar en laat ze lekker gaan. Je zal best wel wat water moeten opruimen naderhand, maar ze zijn voorlopig even zoet.

TELEVISIE TIJD

3: TV TIJD. Voor een aantal zal dit niet heel pedagogisch verantwoord overkomen, maar ik vind zelf dat er niks mis is met tv en tablet kijken, zolang er maar afspraken over gemaakt worden. Wij kijken zelf ook televisie en zitten op onze telefoon, dus ik vind dat het een deel van het dagelijks leven is dat ook bij de kinderen hoort. Beide kinderen mogen ongeveer een half uur tot een uur per dag op de tablet en de televisie gaat in de vakanties meestal 2x op een dag aan.  Dan mogen ze een film kiezen of op youtube kids kijken. Deze tijd laat ik natuurlijk tegelijk lopen met de tijd dat ik even wil werken. Kinderen blij, mama blij en daarna weer met elkaar een spelletje doen. Wij hebben trouwens deze mega handige cover voor de tablet. Dat ding is al 100 keer gevallen maar blijft het overleven!

Begrijp me niet verkeerd, ook met deze tips zal je nog genoeg op moeten staan om wat te drinken te pakken, billen moeten afvegen, naar auwtjes kijken en knuffels moeten geven. Maar als dat het grootste probleem op je dag is, doe je het al supergoed! In de vakantie periodes moet iedereen met elkaar leren omgaan. Soms kan het wat lastiger zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat als je goede afspraken bent en ook echt consequent bent het allemaal goed te doen is.

Geef je kinderen de kans om te laten zien dat ze zelfstandig iets kunnen doen en hou zelf je werktijd goed in de gaten. Zorg dat er genoeg speling is om naar speeltijd te switchen wanneer dat nodig is en houd ook je klanten op de hoogte dat het vakantie tijd is. Zo kunnen ze daar ook begrip voor tonen en komen ze niet voor verrassingen te staan als iets wat langer duurt.

Als jij eenmaal de juiste balans in hebt gevonden die voor jou werkt, dan zal je zien dat jij (net als de kinderen) ook uit gaat kijken naar vakantie tijd.

Heb jij zelf een gouden tip die je wilt delen? Of wil je iets kwijt over dit onderwerp? Laat het weten in de reacties of stuur een mail. De beste tips bundel ik in een nieuwe blog, zodat we die allemaal kunnen toepassen.

Wveen.com - William van veen